vineri, 4 februarie 2011

Slujba de pomenire pentru Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu

             În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, precum şi în toate mănăstirile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, se oficiază timp de 40 de zile slujba Parastasului pentru Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu. Duminică, 6 februarie, după Sfânta Liturghie, în fiecare biserică din eparhie se va săvârşi, de asemenea, un Parastas pentru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu.
              Despre rânduiala săvârşirii celor 40 de slujbe de Parastas ne-a oferit amănunte stareţul Mănăstirii Nicula, pr. arhimandrit Andrei Coroian: „Petru importanţa acestor slujbe de Parastas avem temeiuri biblice, încă din Vechiul Testament se spune că, adunându-se fiii lui Israel în a 24-a zi a lunii, s-au adunat şi au postit cu post, cenuşă şi cu lacrimi pentru păcatele părinţilor şi ale strămoşilor lor. Era încă de atunci o conştiinţă că există o legătură cu cei plecaţi dintre noi şi această legătură se poate contacta prin rugăciune. Şi Sfântul Pavel spune foarte lămurit despre cei care au adormit: „De murim, de trăim, ai Domnului suntem”. Din învăţătura Bisericii ştim că 3 zile sufletul este purtat de îngerul păzitor prin toate locurile prin care a trăit, în care i se amintesc sufletului toate faptele, gândurile, tot ce a făcut. Şi cu ele proaspete în memorie, a treia zi se înfăţişează lui Dumnezeu, se spune că timp de 9 zile vede lucrurile cereşti, apoi temniţele iadului, aşa spune rânduiala celor răposaţi şi aşa e practica Bisericii”.
              Parastasul la 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a fost instituit în Biserică din secolul a IV-lea, din timpul Sfântului Grigorie Dialogul. Iniţial, au fost 30 de zile, mai târziu au fost 40, fiind un număr simbolic, reprezentând numărul de zile în care Mântuitorul a postit.