Viata Sfantului Arhidiacon Stefan.
Acest sfânt a fost unul dintre cei şapte diaconi din rândul evreilor elenişti, aleşi de Apostolii din Ierusalim, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca ei să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu.
Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise, a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, a stârnit ura evreilor care l-au adus la judecată în faţa Sinedriului, acuzându-l că huleşte legea şi pe Moise. Astfel Sfântul Ştefan a devenit primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos. Tradiţia creştină consemnează faptul că osemintele Sfântului Arhidiacon Ştefan au fost descoperite de un anumit preot Lucian şi îngropate de acesta în Biserica Sionului din Ierusalim, în anul 417 d.Hr. După aceasta au fost duse de soţia credincioasă a unui senator la Constantinopol unde au vindecat-o pe Eudoxia, fiica posedată de duhuri rele a Împăratului Teodosie.
Sfântul Arhidiacon Ştefan nu se mulţumea doar la lucrarea lui filantropică, diaconală, ci peste tot Îl propovăduia pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Iudeii, urându-l din ce în ce mai mult, l-au dus în tribunalul lor de judecată şi l-au osândit la o moarte crudă, lapidarea-lovirea cu pietre. Scoţându-l din Cetatea Ierualimului şi începând să-l lovească cu pietre, Ştefan continua să le vorbească despre lucrarea lui Dumnezeu în neamul evreiesc, amintindu-le de Moise, de Patriarhi şi vorbindu-le despre lucrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care aceşti iudei cu sufletul înrăit au refuzat să o primească.
Moaştele Sfântului Ştefan au fost mutate în anul 560 d.Hr., în cripta Bisericii San Lorenzo din Roma.
Le multumesc preotilor impreuna slujitori, Pr. Ciprian Rus (preot militar la Garnizoana militara din Floresti ) si Pr. Daniel Sirb (Centrul de ingrijire a persoanelor cu handicap din Turda ) pentru prezenta lor in mijlocul nostru.
Dumnezeu sa ne binecuvinteze si sa ne ajute tuturor.
Pr. Mihai Pop