duminică, 9 septembrie 2012

Curiozităţi- Icoana Maicii Domnului cu trei maini


Icoana Maicii Domnului cu trei maini este o icoană de iconostas, foarte veche care se află în prezent la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos.  Initial era o icoana realizată întru totul dupa canoanele iconografice. Potrivit traditiei, aceasta icoană a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfîntului Ioan Damaschin fiind păstrată în casa din Damasc a acestuia. Ca un reper istoric vorbim de perioada anilor 705-715.
După ce Sfântul Ioan Damaschin a ţinut cuvântările pentru apararea icoanelor, iconoclastii i-au taiat mâna dreapta. Atunci Sfantul Ioan a cazut înaintea acestei icoane a Maicii Domnului, cerand sa-l vindece. Maica Domnului a vindecat mâna Sfantului, care s-a alipit în chip minunat la locul ei. Drept mulţumire şi recunoştinţă, Sfântul Ioan a adaugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint în partea de jos a icoanei, astfel încât dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână.
Până în secolul al XIII-lea, icoana a fost pastrata în Mănăstirea Sfântului Sava, când Sfântul Sava, primul Arhiepiscop al Serbiei a venit aici in pelerinaj, iar părinţii mănăstirii i-au daruit-o ca binecuvantare. Acesta a luat icoana în Serbia, iar mai apoi, în chip minunat a ajuns în Sfântul Munte Athos. Acest tip de icoana există chiar şi în ţara noastră, în special în nordul Moldovei. Pomenirea icoanei Tricherousa se face odata cu praznicul Sfântului Ioan Damaschin.